tisdag 20 oktober 2009

Kontexten - Buddenbrooks


Buddenbrooks skrevs år 1901 i Tysklands Lübeck.

Kristendomen var en väldigt central del av samhället under 1800 talet då boken utspelar sig vilket man även ser i Buddenbrooks. Som ett exempel när hela familjen fick träffa Grünlich för första gången och han nämnde att han tyckte det var bra när man visade att man var en god kristlig genom att döpa familjen efter kristliga namn. Eller som ett annat exempel att familjen ofta har besök av präster, de hade till och med en kristen skola. Kristendomen har präglat heal boken, familjens värderingar och uppfattningar byggen en del på den kristna tron.

Under sent 1700 tal hade vi både amerikanska och franska revolutionen, vilket man färgade tiden i Europa under 1800 talet, man hade ett nytt tänkande och det syns tydligt i Buddenbrooks att de adliga och överklassen drabbades av detta nytänkande och dessa nya värderingar. Eftersom den franska revolutionen var så nära Tyskland öppnades många nya tankar. Folk ville ha jämlikhet men de var den konservativa Buddenbrooksfamiljen helt emot. Thomas Mann har på ett sätt visat hur överklassen såg de nya moraliska idéerna, absurda och orealistiska. Han har helt enkelt beskrivit överklassens perspektiv på nytänkandet.

Man kan se i Buddenbrooks att Thomas Mann har inspirerats av realismen, naturalismen och symbolismen. Realismen är en epok som sträckte sig från 1830 till 1880 (ca). Att realismen är något som Thomas Mann har inspirerats ifrån denna epok som var lite förbi tycker jag är uppenbart när man ser på realismens kännetecken. Till exempel har vi som har läst boken ofta pratat om hur väl Thomas Mann skildrar verkligheten, miljön och hur människor agerar och fungerar psykologiskt sett. Faktum är att de största delarna av boken är dessa beskrivningar. Thomas Mann skildrar även väldigt vardagliga händelser vilket är utmärkande för realismen. Annat som man ser är tecken av realismen är typkaraktärerna och dialogerna. Likaså spänningen som alltid ligger under ytan.

Naturrealismen är en epok som sträckte sig från 1880 till första världskriget (ca). Med naturvetenskapens metoder skulle litteraturen bli mer modern, man skulle skildra verkligheten på ett objektivt sätt. Även här kan man se tydligt att Mann även har inspirerats av denna litterära stil. Mann framställer det sociala i samhället i Buddenbrooks, det mörka i det hela och missförhållandena.

Symbolismen är sent 1800 tal, denna litterära stil kritiserade naturalismen för att naturalismen skildrar verkligheten så noga. Litteraturens mest betydelsefulla uppdrag enligt symbolismen är att skildra fägring och inre sammanhang. Att Thomas Mann även har inspirerats av denna stil är fascinerande, han har blandat så olika stilar. Men jag finner det även uppenbart att han har inspirerats av den. Thomas Mann skriver nämligen inte bara objektivt med den raka verkligenheten utan även flödande med många djupa tankar som ligger hos karaktärerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar