onsdag 21 oktober 2009

Mann och hans tid


Buddenbrooks i serieform är en spännande tanke...
Christian, Thomas och Tony är ritade av mig, och Buddenblogg texten är gjord av Ida!


Nu har jag läst Buddenbrooks, som alltså är skriven av Thomas Mann, ett bra tag. Det är först inför detta inlägget jag har tagit reda på mer om vem denna Mann var.

När man jämför Buddenbrooks med sin författare så ser man att boken är skriven i en tid som låg lite innan Mann. Som skribenter före mig redan har sagt är ju boken lite efter i sin tid, den utspelar sig i 1800-talets mitt och skrevs 1901. Boken beskriver diskret hur förändring sker under den här tiden. I början av boken används av de vuxna fortfarande många franska uttryck. Det påminner ständigt om närheten till 1700-talet. Uttrycken dör ut längre fram i boken, och det gör också hänvisningar till Frankrike och franska kungar.

Klasskillnader var en väldigt aktuell sak då boken skrevs, och man ser streck från liberalism och till viss del också socialism. Skillnad i förmögenhet är en sak som återkommer i början av boken. Detta påminns man om när man läser om arbetarnas uppror mot adelsmännen(ett ganska misslyckat uppror). Buddenbrooks tycker dock att klasskillnader är bra.

Även om boken utspelar sig i en tid före Mann så kan man genom att titta på hans historia se att Buddenbrooks verkar passa bra in i hans barndoms värld. Det är ju inte heller någon nyhet. Det finns dock saker som bryter lite mot hans historia. På wikipedia står det att Mann har beskrivit sin barndom som "omhuldad och lycklig", men jag ser inte familjen Buddenbrook som en lycklig familj. Medan de iochförsig håller ett leende för omvärlden är nästan alla i familjen olyckliga. Jag kan därför bara anta att förfallet inte drabbade familjen Mann.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar