onsdag 21 oktober 2009

Vad blev du inspererad av Mann?

Thomas Mann föddes 1875 och gick bort 1955. Mann tillhörde en gammal köpmanssläkt i Lübeck och jag tror att det är detta som var anledningen till att han hade en sådan bra insyn i hur livet ser ut om man är en del av en köpmanssläkt. Tanken har slagit mig många gånger att Mann måste på något sätt ha varit kopplad till detta livet eftersom han hade sådan djup lärdom som man annars inte får av att bara läsa om det.

En annan förbindelse som måste finnas är en koppling med överklassen. Det språket han använder, den insyn han har i hur överklassen agerar och tänker, han måste nästan ha varit i närheten av överklassen. Med tanke på att han varit framgångsrik och tillhörde en köpmansfamilj (även om han själv inte hade detta yrke) är det kanske inte så konstigt att han har haft kontakt med överklassen.

I Nationalencyklopedin nämns det att Buddenbrooks delvis var självbiografiskt. Mann har efterliknat några av sin släkt i karaktärerna i boken. Thomas Mann skildrar en tid som var lite före hans tid, därför tror jag att han skildrade hur svår tiden som boken utspelar sig i var för många köpmän. Det var en tid med nya sociala omständigheter och ett nytt synsätt med nya värderingar. Situationen förändrades för många och köpmännens förhållande gick troligen nedåt när till exempel överklassen började ifrågasättas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar