onsdag 21 oktober 2009

Nya idéer stormade 1800-tals-samhället...

Boken Buddenbrooks är skriven mellan årtalen 1897-1900 och den gavs ut ett år senare. I hela tre år satt Tomas Mann och skrev denna roman med ett beundransvärt engagemang och med kärlek. Under den här tiden som romanen skrevs var samhället indelat i olika klasser, kallade stånd. De underrankade i samhället hade varken rösträtt eller några rättigheter överhuvudtaget, och det är något Thomas Mann försökt skildra genom folkuppror och genom dialoger mellan karaktärerna, exempelvis mellan Tony och Morten. Det är väldigt tydligt vem det är som har makten samhället och det är just överklassen som är centrerad i boken. Eftersom att Thomas Mann beskrivit överklassen på ett övertygande sätt känns som att överklassens värderingar ska försöka ersätta mina egna, vilket emellanåt kan kännas skrämmande.

Under 1800-talet var det kristendomen som regerade och det märks tydligt genom de traditionella värderingarna karaktärerna har och den orättvisa klassindelningen. Ett annat kännetecken för kristendomen är att de äldsta i familjen bestämmer, det är dem man ska värna och ta hand om. Efter upplysningsidéerna började människor värdesätta sig själva och förstå vilka diktaturförhållanden dem levt under. Jämför man med dagens sätt att se på enskilda individer och samhället är det en otrolig skillnad. Ändå klagar vi över ojämnställdheten, tänk då att leva under 1800-talet. Hur många timmar hade du klarat?

Jag håller med bloggerskan Ida Davidsson, när det kommer till Nordamerikanska- och Franska revolutionens påverkan på samhällsstyret under 1800-talet. Upplysningens idéer spreds och man började frågesätta kyrkans, samt överklassens makt. Lika rättigheter måste införas! Detta kom självklart som en chock för det första och andra ståndet och det kämpade emot för att försöka behålla sin överlägsenhet.
Vilka idéströmningar har författaren använt sig av för att skriva romanen? Thomas Mann har mer eller mindre tagit del av alla litterära stilar som är realismen, naturalismen och symbolismen.


Realismen varade mellan 1830-1880 och innebär att man som skribent skildrar omvärlden så realistiskt som möjligt. Känneteckna som återspeglas i Buddenbrooks är vardagliga händelser, exempelvis familjemiddagarna varje torsdag, men även den psykologiska och sociala verklighetsåtergivningen. Ida Davidsson skriver: ”Annat som man ser är tecken av realismen är typkaraktärerna och dialogerna. Likaså spänningen som alltid ligger under ytan.” Jag håller med henne om allt förutom den dolda spänningen. I början av boken, då det för det mesta handlade om Tony, var det spännande. Nu har spänningen planat ut på grund av besvikelserna efter allas död.

Naturalismen varade under 1880-talet och då ska författaren studera och återge verkligheten på ett objektivt sätt. Det som är utmärkande för denna stilen, som skildras i boken är alla dessa små detaljer Thomas Mann lyckats få med, men även de sociala missförhållandena och samhällets skuggsida. Om du bara granskar samhällets yta är det obeskrivligt vacker och alla mår bra, men bakom denna fasad av lögner ser man utsatta grupper, men även människor som njuter av den tilldelade makten.

Symbolismen var en litterär och konstnärlig strömning som utvecklades i Frankrike under årtalen 1880 och 1890 talen. Man skulle bojkotta samhället och dess problem och leva i sin inre drömvärld. Den här stilen tycker jag förekommer ganska lite i boken eftersom att Thomas Mann inte skriver ut exakt vad karaktärerna tänker, utan att man som läsare får själv leva sig in i deras tankegångar. Men ibland släpper Thomas Mann tyglarna och låter oss ta del av en lång tankebeskrivning, vilket är väldigt skönt. Variation är bäst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar